Zawory w systemach produkcji spożywczej

Zawory w systemach produkcji spożywczej

Systemy produkcji spożywczej wymagają stworzenia takich mechanizmów, dzięki którym będzie można usprawniać wykonywany proces, tym samym poprawiając jego efektywność. Jednocześnie muszą być zapewnione systemy bezpieczeństwa, które pozwolą reagować w sytuacjach, które mogą okazać się problemowe dla produkcji.

Istotną opcją dla bezpieczeństwa produkcji będą zawory motylowe. To ciekawa propozycja, na którą warto będzie zwrócić uwagę, ponieważ trudno wyobrazić sobie funkcjonowanie systemów przemysłowych, bez zastosowania zaworów. Możliwości jakie daje nam rynek jest wiele, dlatego każdy będzie mógł wybrać takie zawory, które idealnie sprawdzą się w produkcji spożywczej i pozwolą mieć lepszą kontrolę nad całym procesem produkcji. Jeśli chodzi o wybór konkretnych urządzeń, warto zapoznać się z tym, co jest dostępne na rynku, by ostatecznie wybrać dla siebie dobre rozwiązania i sprzęt, dzięki któremu będzie można produkować sprawnie i z zachowaniem norm bezpieczeństwa, oraz odpowiednich proporcji, jeśli chodzi o poszczególne składniki.

Zawór klapowy

Warto zwrócić uwage także na zawór VVF.  To ręcznie sterowany zawór klapowy, który podczas otwierania i zamykania się, odcina i normuje procesowy przepływ cieczy. Zawór o prostej i eleganckiej konstrukcji jest zbudowany w taki sposób, aby zapewnić wysoką niezawodność. Doskonale sprawdzi się w róznych instalacjach, które wymagają przepłwu dużej ilości produktu. Występuje w kilku wariantach, z:

  •  5- pozycyjną rączką z tworzywa sztucznego,
  • 4-pozycyjnym uchwytem ze stali nierdzewnej,
  • milimetrycznym uchwytem regulacyjnym do precyzyjnego pomiaru przepływu cieczy.

Zalety zaworów

  • Konstrukcja z certyfikatem higienicznym
  • Wysoka niezawodność
  • Możliwość konfiguracji produktu w szerokim zakresie

Oferta OptiFlow

Jeżeli jesteś zainteresowany ofertą na zawory niezbędne do przemysłu spożywczego, to zapoznaj się z ofertą na www.optiflow.pl.